Valmis koppelo jahtimiehen tapaan

Jahtimiehen metsopaistia uunijuureksilla

Joulua ja uutta vuotta odoteltaessa on hyvää aikaa tyhjentää pakkasta ja loihtia riistaherkkuja ennen viikon perinneruokakuuria. Valmistin viikonloppuna arkun pohjalta paljastuneen koppelon Kotilieden sivuilta löytämälläni Jahtimiehen metsopaisti -reseptillä.

Olin pakastanut koppelon sulkineen päivineen, joten varasin sulatukseen reippaasti aikaa. Aloitin projektin linnun kynimisellä ja haituvien kärventämisellä sillä aikaa kun vaimoni leipoi joulupiparit. Kun keittiöön oli levinnyt joulun kitkerä tuoksu, edettiin projektin kakkosvaiheeseen: linnun maustamiseen.

Kotilieden sivuilta löytyi mainio vinkki linnun maustamiseen. Eli irrotetaan nahka lihasta viemällä käsi varovasti nahan alle. Kun nahka on irti, hierotaan mausteet nahan ja lihan väliin ja silavoidaan lintu. Operaatio oli kuvittelemaani helpompi, koppelon nahka kesti sen hyvin. Aionkin jatkossa käyttää niksiä kaikkien lintujen käsittelyyn aina kun resepti sen sallii.

Kokkailun aktiivinen osuus kesti kahdelta ihmiseltä tunnin-puolentoista verran kynimiseen päivineen. Lopputulos oli hyvä vaikka en ihan kaikkiin komponentteihin ollutkaan tyytyväinen. Resepti oli selvästi tarkoitettu koppeloa kookkaammalle linnulle, sillä lintu saavutti tavoitellun 56 asteen sisälämpötilan jo vajaan tunnin paistamisen jälkeen. Eli itseltäni jäi viimeinen valeluvaihe tekemättä. Kastikkeen suurustus ei myöskään mennyt ihan putkeen: annetuilla ainesmäärillä kastike suurustui mielestäni liikaa.

Maut olivat kuitenkin kohdallaan, eikä vähiten vaimoni itse tekemän pihlajanmarjahyytelön ansiosta.

Metsopaistin ainekset

 • 1 kynitty ja puhdistettu metso
 • 2 tl suolaa
 • rouhittua mustapippuria
 • 6 viipaletta silavaa tai porsaan kylkeä
 • nokare voita

Täyte

 • 1 sipuli
 • 2 hapanta omenaa
 • 2 rkl kanelihunajaa tai vaaleaa siirappia

Pannulle:

 • 2 punasipulia
 • kokonainen valkosipuli
 • pala juuriselleriä
 • 2 porkkanaa
 • (5 dl puna- tai valkoviiniä)

Liemi:

 • 5 dl vettä
 • linnun kivipiira, maksa ja manuaiset
 • 1 tl suolaa
 • 2 laakerinlehteä
 • muutama katajanmarja
 • 10 kokonaista maustepippuria
 • 10 kokonaista valkopippuria

Kastike:

 • paistoliemi
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 dl kermaa
 • 2 rkl pihlajanmarjahyytelöä

Valmistusohje

 1. Ruskista maustettu, silavoitu ja sidottu lintu pannulla. Aseta lintu uunivuokaan ja täytä sipulilla ja omenilla sekä kanelihunajalla. Kuori ja lohko vuokaan juureksia ja sipuleita.
 2. Keitä sisäelimiä ja mausteita vedessä noin 15 minuuttia. Kaada liemi pannulle ja peitä vuoka tiiviisti foliolla. Kypsennä noin tunti 175-asteessa.
 3. Poista folio, valele lintua liemellä ja jatka kypsentämistä puolisen tuntia välillä valellen. Siivilöi liemi ja valmista kastike kermasta ja jauhoista sekoitetulla suuruksella, mausta pihlajanmarjahyytelöllä.
 4. Tarjoa metsopaisti uunijuuresten, lohkoperunoiden ja pihlajanmarjahillon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.