Näädän parkitsemisen tarvikkeet

Näädän nahkojen parkitseminen itse

Kevään musta aukko metsästyksessä ja sattuneesta syystä kaikesta muustakin toiminnasta on idättänyt allekirjoittaneessa akuutin tekemisenpuutteen. Oma lääkkeeni tähän kutkaan oli ottaa käsittelyyn (liian) pitkään kuivaneena olleet näädän nahat ja katsoa, josko parkitseminen kotikonstein onnnistuu.

Kaiken muun voit ostaa netistä, mutta jos itse päivänsankari puuttuu, voit tsekata täältä miten näädät a) pyydetään ja b) nyljetään.

Huomioi lisäksi että tässä ollaan ns. ensi kertaa pappia kyydissä ja vaikka karva on toistaiseksi pysynyt kiinni lopputuloksessa, apinoit minua omalla vastuullasi. Jos olisin voinut mielestäsi tehdä jotain paremmin, otan kyllä vinkkejä vastaan (kommenteissa tai tiputa viestillä) sillä nämä tuskin ovat viimeiset näädät jota parkitsen.

Mistään perinnetekemisestä ei suinkaan ole kyse vaan ostin netistä Täyttötarvikkeelta (joilta sain myös mahtavaa asiakaspalvelua puhelimessa!) tykimmät tökötit mitä listalta löytyi ja annoin kemikaalien hoitaa homman kotiin. Selvittelin toki parkkiaineiden tekemisen itse ja aiheesta löytyikin ihan kiitettävästi materiaalia, mutta tilojen ollessa rajattuna yhteen pesusoikkoon muussa käytössä olevaan kylpyhuoneessa 100% itsetekeminen johtanut todennäköisesti vain perheriitaan ja projektin kuoppaamiseen.

Nyt kaikki pikku kotikokit tekemään näätäsoppaa paskahuussiin!

Odotukset eivät projektin suhteen olleet kummoiset sillä lähdemateriaali oli unohtunut taanauksen jälkeen pariksi vuodeksi hyllyn päälle ja oli ns. läpikypsää. Samasta syystä en halunnut laittaa niitä kaupalliseen käsittelyyn sillä näädän nahan käsittelyn hinta on noin 25 € / näätä ja turkkuri tuskin antaa alennusta jos nahka karistaa karvansa. Itse tekemällä joko onnistuu tai epäonnistuu, mutta säästää joka tapauksessa rahaa.

Valitsin PreTanix ja Prinol yhdistelmän lähinnä siksi, että niiden ohjeiden perusteella prosessi olisi kaikista yksinkertaisin. Lisäksi en tiennyt missä kunnossa nahkani olivat ja PreTanix on valmistajansa mukaan tarkoitettu juuri herkkien nahkojen parkitsemiseen.

Tarvikkeet

  • Näätien nahkoja, kuivattuna, suolattun tai tuoreena
  • Suolaa, puolen kilon paketti vie pitkälle
  • Vettä kraanasta tarpeen mukaan
  • PreTanix C -parkitsemisliuos, 1 litra (tätä meni ehkä 3 dl)
  • Prinol M31 turkismuokkausrasva, 1 l
  • Pesusoikko
  • Jätesäkki
  • Kertakäyttöhanskoja
  • Harja valmiin nahan kampaamiseen

Vaihe 1: alkuliotus

Omat nahkani olivat läpikuivat. Homma alkaa niiden liottamisella enemmän luonnontilaisiksi. Liotteluun käytettävä vesimixtuura tehdään sekoittamalla 100g suolaa per litra lämmintä vettä. Parille näädälle riitti pari-kolme litraa vettä. Näädät nakataan likoamaan ja koitetaan olla taittelematta nahkoja pahasti ennen kun vesi on ne notkistanut.

Vaihe 2: Parkitseminen

Liuotuksen jälkeen kuivasin suurimman osan vedestä. Seuraavaksi näädän turkikset valeltiin PreTanix parkitusliuoksella ja kääräistiin jätesäkkiin. Pidin paketin pesuvadissa, jotta parkkiainetta ei valuisi pitkin kylpyhuonetta. Kääntelin nahkoja parin päivän välein ja lisäilin tarvittaessa lisää lientä. Yhteensä pidin nahkoja parkitusliuoksessa noin 8 päivää.

PreTanix on aika julman hajuista tököttiä kaikkine happoineen ja muine nyansseineen. Haju ei kuitenkaan ole mitenkään mahdoton ja ei estä kylpyhuoneen normaalia käyttöä. Käytä kuitenkin suojakäsineitä niin kuin purkin kyljessä neuvotaan ja älä saa liemeä silmiisi.

Kun parkitseminen oli valmis pyyhin ylimääräisen parkkiaineen näädistä ja annoin nahan kuivahtaa hieman.

Vaihe 3: rasvaus

Käytännössä parkittu nahka halutaan mukavan pehmeäksi ja se onnistuu laittamalla nahkasta kaavitun näätärasvan tilalle teollisesti valmistettua pilaantumatonta tavaraa. Valitsin tähän tökötiksi Prinol M31:n. Se sekoitettiin paketin ohjeen mukaan veteen ja liuoksella valeltiin nahan lihapuolelle.

Annoin näätien hautua rasvassa varuiksi parin päivän verran ennen pesua ja kuivausta.

Vaihe 4: pesu, kuivaus ja venyttely

Kun kaikissa ohjeissa sanotaan että liemet levitellään lihapuolelle, on se käytännössä vain kaunis teoria. Oikeasti tuppeen nyljetyt näädän nahat kylpivät molemmilta puolilta sekä parkitusaineessa että rasvassa. Voi olla että ammattilainen tekisi paremmin, minä ja pesusoikkoni emme siihen pystyneet.

Rasvaiset nahat pestiin molemmilta puolilta lemmikkishampoolla. Se haisi ihan mäntysuovalta, joten ensi kerran koitan sitä, toiminnee ihan yhtä hyvin. Pesussa kannattaa olla perusteellinen, omani jäivät vähän rasvaisiksi ja joudun varmaan tekemään pesun vielä kerran kunhan jaksan.

Nahkojen kuivatessa pesun jälkeen niitä sopii venytellä. Nahka tuppaa tiivistymään kuivaessaan koppuraksi, ohueksi näätätuubiksi ja venyttämällä sen saa pehmitettyä ja pidettyä näädän oikeissa mitoissaan. Taisin poimia tämän vaiheen jostain nettivideosta. Käytännössä napataan nahasta kiinni nahdella kädellä ja vedetään. Vedettäessä nahka venyy vähän ja vaalenee. Tätä nypläämistä saa tehdä pitkin koko nahan pituutta ja useampaan otteeseen kuivumisen aikana. Vetelyä voi tehdä mihin suuntaan vain, mutta parhaiten näätä tuntui venyvän sivuttain.

Valmiit parkitut näädän nahat
Valmiit parkitut näädän nahat

Kun näätä on kuivanut, sen voi harjata. Harjaamisessa saadaan takut lähtemään turkista tai vaihtoehtoisesti koko karva nahasta jos prosessi meni pieleen. Omat näätäni olivat kuitenkin kestäneet ajan hampaan ja kemiallisen prosessin.

Valmis, pesty ja kuivattu nahka päätyy aikanaan johonkin vaatteeseen tai koristeeksi.

2 comments

  1. Kiitos tästä, sain vihdoin pontta ottaa tuo 4 vuotta pakkasessa ollut ketun nahka käsittelyyn, saas nähdä mitä tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.